Wie ben ik?

Hi, mijn naam is Rosalie, 21 jaar oud en als je dit leest ben je waarschijnlijk zelf ook begonnen met roaccutane of ben je onderzoek ernaar aan het doen. Ik hoop je met dit blog een beetje op weg te kunnen helpen.

8 november 2023 ben ik begonnen met het slikken van roaccutane. Ik heb sinds mijn zestiende last van acné. Het begon op mijn voorhoofd en is toen langzaamaan gemigreerd naar mijn wangen. Op het moment van schrijven heb ik er dus zo’n vijf jaar last van.

Wat heb ik al geprobeerd?

Ik heb altijd al goed voor mijn gezicht gezorgd, ook voordat ik acné kreeg. Mijn moeder is schoonheidsspecialiste dus ik heb geluk dat zij verstand heeft van producten en wat het beste is voor mijn huid. Toen ik op mijn zestiende acné kreeg ben ik eerst onder behandeling gegaan bij mijn moeder. Ik kon nogal miepen, dat doe je nu eenmaal als je eigen moeder je puisten moet uitknijpen. Dit werkte niet optimaal, na een jaartje ben ik onder behandeling gegaan bij een andere schoonheidsspecialiste. Hier heb ik een jaar gelopen, maar was het ook niet helemaal. Daarom ben ik overgestapt naar een huidtherapeut. Hier ben ik twee jaar lang onder behandeling geweest, iedere vier tot acht weken ging ik voor een peeling. Ik gebruikte uitsluitend producten met hoogwaardige ingrediënten die werden aangeraden door mijn moeder of de huidtherapeut. Tijdens mijn behandeling bij de huidtherapeut was mijn acné niet weg, maar het was wel onder controle. Hieronder een foto van hoe mijn huid eruitzag een maand voordat ik aan de roaccutane behandeling begon. Om duidelijk te zijn, tijdens het maken van deze foto’s was ik erg tevreden met mijn huid.

Oktober 2023

Waarom roaccutane?

Roaccutane was altijd een laatste troef in mijn zak mocht echt niets meer helpen. Het is nooit iets geweest wat ik graag wilde. De lijst met bijwerkingen is enorm, het is gewoon niet goed voor je lichaam. Ik wilde eerst alle mogelijkheden uitputten voordat ik aan roaccutane ging beginnen. In veel andere blogs wordt roaccutane vergeleken met een ‘wondermiddel’. Tuurlijk, het werkt (in de meeste gevallen) en als je ongelukkig bent over je gezichtscomplexie heb je veel over voor het verdwijnen van je ontstekingen. Maar een wondermiddel is het verre van. De lijst met bijwerkingen is pittig, ook kan het medicijn serieuze schade aanrichten aan je lever en nieren. Daarnaast is het niet gegarandeerd dat wanneer je kuur is afgerond, dat je acné wegblijft. Roaccutane is geen garantie op een ‘perfecte’ huid. Ik vind het dan ook belangrijk om te blijven investeren in gezichtsbehandelingen en goede producten, je kan dit medicijn niet voor altijd slikken.

Goed, toch slik ik nu roaccutane. In november van 2023 sloeg namelijk het noodlot toe. Een peeling bij mijn huidtherapeut pakte slecht uit, ik kreeg een reactie die ik nog nooit eerder had gehad. Ik was ongelukkig en durfde mijzelf niet meer in de spiegel aan te kijken, ik wist niet meer wat ik moest. Al die jaren hard mijn best gedaan, goed voor m’n gezicht gezorgd en het kwam nu drie keer zo erg terug. Dat was het moment dat ik de dermatoloog heb gebeld.

4 november 2023 (4 dagen voordat ik aan roaccutane ben begonnen).

9 november 2023 (1 dag aan roaccutane)

Week 1

Als ze je vertellen dat het eerst erger wordt voordat je verbetering gaat zien, dan maken ze geen grapje. Stiekem hoopte ik dat ik een uitzondering was, want het was al zo ‘erg’. Voor mijn gevoel kwam er de eerste week ieder uur wel weer een ontsteking bij. De ‘bijwerking’ waar ik het meest last van had, was de pijn. Ik denk dat dit eerder een nevenbijwerking was dan een directe bijwerking van de roaccutane. Doordat de ontstekingen omhoogkwamen en zo geconcentreerd bij elkaar zaten kon ik mijn huid nauwelijks aanraken. Mijn huid schoonmaken en crèmes opsmeren was een hel door de pijn, maar ook omdat ik het confronterend vond om mijn huid zo te zien. Ik was erg ongelukkig.

(Alle foto’s zijn genomen net na het ontwaken zonder enige producten op mijn gezicht).

15 november 2023

Week 2

Deze week was niet heel veel anders dan week 1. De pijn hield aan en de ontstekingen werden nog erger. Ik merkte dat mijn lippen uitdroogden, als ik ’s avonds aan mijn gezicht zat dan liet de bovenste laag van de huid op sommige plaatsen gewoon ‘los’.

22 november 2023

Week 3

Ook al lijkt het niet zo, dit was de week waarin ik verbetering ging zien maar vooral ook voelen. De pijn nam af en de ontstekingen werden minder. Het is vooral nog erg vurig, maar het aantal ontstekingen valt dus mee. Ik was al blij dat ik gewoon weer normaal aan mijn gezicht kon zitten. Deze week kreeg ik eczeem op de bovenkant van mijn handen. Ik dacht eerst dat het droogheid was, maar het ging gepaard met bultjes en het jeukte. Af en toe deed het ook pijn. Ik heb het ingesmeerd met vaseline door de dag heen en een dikkere laag voordat ik ging slapen.

29 november 2023

Week 4

Week 4 alweer. Is het beter? Niet echt, maar het voelt wel beter! Altijd positief blijven.

Het eczeem op mijn handen is weggetrokken. Mijn gezicht is (nog) niet droog. Ik smeer het ’s ochtends en ’s avonds in (details over de producten die ik gebruik deel ik hieronder). Ook kan ik make-up dragen zonder dat het gaat ophopen of verplaatsen.

Verder merk ik dat mijn haar niet meer vet wordt, ik waste het voorheen om de 4-7 dagen. Dat doe ik nu nog steeds, maar niet omdat het vettig is. Dat is enigszins een voordeel, maar mijn haar lijkt wel stro. Ik ben gewisseld van shampoo, gebruik een voedend haarmasker, een leave-in conditioner en leave-in haarmasker. Ieder nadeel heeft zijn voordeel zeggen we dan maar.

6 december 2023

Maand 2

Deze maand stop ik even onder één kopje. Qua bijwerkingen verandert er namelijk niet zo heel veel. Deze maand ook maar drie foto’s in plaats van vier in verband met vakantie.

Zoals ik zei zijn de bijwerkingen deze maand niet heel veel anders. De week dat ik op vakantie was, was het eczeem op mijn handen heftig. In de week ervoor was het weggetrokken, dus ik had eigenwijs genoeg geen vaseline meegenomen. Omdat ik veel buiten was in de koud en regen speelde het eczeem weer op. Het deed pijn en het jeukte. Gelukkig kan ik de producten die ik op mijn gezicht smeer ook voor eczeem gebruiken. Op het moment van schrijven heb ik er geen last meer van.

In week 7 heb ik contact opgenomen met mijn dermatoloog. Ik vind namelijk dat het niet snel genoeg gaat. Vooral omdat er tegen mij is verteld dat het na een maand echt beter moet worden. Ik geef toe dat het beter is, maar naar mijn idee stagneert het nu al een week of 3. Het wordt niet slechter, maar het wordt ook niet beter. Er blijven nieuwe ontstekingen komen en de ontstekingen blijven erg rood, zoals je ook ziet op de foto’s. Ik weet niet wat ik had verwacht van de dermatoloog, meer milligram slikken mag namelijk niet in verband met mijn gewicht. Doorzetten en geduld hebben dan maar.

13 december 2023

20 december 2023

3 januari 2024

Afsluiting en producten

In conclusie, ik heb nog een lange weg te gaan. Het is geen pretje, er zitten goede en slechte dagen tussen. De ene keer kan ik het beter relativeren dan de andere keer.Ik wil graag dit blog schrijven omdat ik zelf op zoek ben gegaan naar ‘lotgenoten’ toen ik hoorde dat ik aan de roaccutane mocht beginnen. Zelf vind ik dat er nogal makkelijk wordt gedaan over het slikken van dit medicijn. Daarom wilde ik een tegengeluid geven. Daarnaast zag ik niemand benoemen hoe belangrijk het is goed voor je huid te zorgen voor, tijdens en na je roaccutane kuur.

Als je dit leest en je voelt je lelijk, onzeker, vies of iets dergelijks dan zou ik je heel graag door elkaar willen schudden en je op het hart willen drukken dat dat niet zo is. Je ziet het zelf altijd erger dan dat anderen het zien, geloof me. Mensen die vinden dat acné ‘vies’ of ‘lelijk’ is, zijn je tijd niet waard. Je bent zoveel meer dan alleen je uiterlijk.

Tot nu toe gebruik ik de volgende producten:

Mocht je vragen hebben, dan kun je mij een mailtje sturen via info@skincarespijkenisse.nl