Borstgezondheid: waar let je op en wat kun je doen?
Vrouwen vermijden het vaak nog om zelf hun borsten te onderzoeken. Dit gebeurt vaak uit angst knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, maar vaak is het een kwestie van er niet aan denken. Toch is het enorm belangrijk om de borsten regelmatig te onderzoeken. Ik vertel je hieronder graag meer over ‘borstgezondheid’, waar je op moet letten bij het onderzoeken van je borsten en wat je kunt doen om de gezondheid van je borsten te bevorderen.
De term ‘borstgezondheid’
De term ‘borstgezondheid’ zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je borsten gezond houdt. Bijna iedere vrouw, jong en oud, heeft weleens last van pijnlijke of gevoelige borsten. Soms is dat voor een korte periode, maar vaak ook voor een langere periode. En dat is niet nodig, want gezonde borsten horen niet pijnlijk of gevoelig te zijn.
Pijnlijke borsten
Hormoonschommelingen kunnen pijn aan de borsten veroorzaken. De kans is vrij groot dat je vlak voor de menstruatie last krijgt van pijnlijke of gevoelige borsten. De oorzaak van pijnlijke borsten kan ook komen door het dragen van een verkeerde beha. Vaak is de oorzaak van pijnlijke borsten niet ernstig, maar wel vervelend. In sommige gevallen kan het echter een teken van iets ernstigs zijn. Als je het niet vertrouwt, raad ik aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.
Wat je zelf kunt doen voor gezondere borsten
Om je borsten gezond te houden, kun je je borsten zelf masseren. Dit kun je doen met je handen en droogborstelen met een massageborstel speciaal voor de borsten. Het masseren van je borsten zorgt voor een goede lymfedoorstroming in en rond je borsten. Een massage hoort geen pijn te doen. Wees lief voor je borsten. Je kunt zelf goed bepalen wat prettig aanvoelt. Het hoeft echt geen dieptemassage te zijn, laat dat over aan een professional. Masseer je borsten bij voorkeur ’s ochtends tijdens het douchen, ’s nachts vindt namelijk er een grote schoonmaak in het lichaam plaats. De borsten bevatten dan de meeste afvalstoffen. Het vetweefsel van de borsten wordt door het lichaam graag gebruikt om afvalstoffen op te slaan.
Geen beha of deodorant
Ik adviseer mijn klanten altijd om minimaal één dagdeel per dag geen beha te dragen. Hierdoor kunnen de borsten zich vrij bewegen en wordt de afvoer van afvalstoffen gestimuleerd. Ook raad ik een beugelbeha af. De beugel zorgt namelijk voor een belemmering van de afvoer van lymfevocht. Daarnaast is het niet verstandig om deodorant op te spuiten, maar vervelende geurtjes te lijf te gaan met een natuurlijk product. Veel deo’s zorgen voor een verstopping van je zweetkliertjes waardoor de afvalstoffen je lijf niet uit kunnen.
Manuele lymfedrainage
Om een goed werkend lymfestelsel te bevorderen, moeten afvalstoffen goed worden afgevoerd. Dit kun je bereiken door middel van manuele lymfedrainage. Manuele lymfedrainage is een zachte en vrouwvriendelijke massagetechniek met een lange massagedruk, dat op een rustig en ritmisch tempo met veel herhalingen gebeurt. Naast de gezondheidsvoordelen zorgt het ook voor een heerlijk ontspannen gevoel. De techniek is er niet alleen om bestaande klachten te verminderen of te laten verdwijnen, maar kan ook zeker preventief worden ingezet om de conditie van het borstweefsel te verbeteren of zo goed mogelijk te houden. Je kunt heel makkelijk online een afspraak maken op de website van Beauty & Skincare Spijkenisse!