Streven naar een mooie, gezonde huid is niet ijdel. Wanneer de huid niet gezond is en onzuiverheden of ontsieringen vertoont, is dat enorm vervelend. Zo kun je last hebben van klachten zoals jeuk, pijn, trekkerigheid. Maar ook mentaal is het een stuk lekkerder wanneer je je zelfverzekerd voelt over je huid. Wanneer je te maken hebt met ziekte, zit je er daarbij vaak niet te wachten op een slechte huid die de ziekte nog zichtbaarder maakt.

Steuntje in de rug

Wanneer je te maken krijgt met kanker, verandert dat ontzettend veel in je leven. Het lichaam zal waarschijnlijk veel en ingrijpende behandelingen ondergaan. Dat heeft ook weerslag op het uiterlijk. Chemobehandelingen en bestraling kunnen de huid behoorlijk aantasten. In deze moeilijke periode kan goede huidverzorging veel bieden op het gebied van huidverbetering én ontspanning. Maar daar kunnen veel mensen wel een steuntje in de rug bij gebruiken.

Beschermende laag

Door de ziekte en daarbij horende behandeling is de huid vaak veranderd. De pH-graad (oftewel, zuurgraad) van de huid raakt vaak uit balans. De zuurmantel beschermt onze huid gewoonlijk tegen schadelijke bacteriën die niet goed gedijen in de zure leefomgeving. Wanneer de huid minder zuur is ten gevolge van de behandelingen, wordt de huid droger, doffer en sneller geïrriteerd. Bovendien zorgt het gebrek aan bescherming ervoor dat huidveroudering en andere schade als pigmentvlekken of onzuiverheden gemakkelijker kunnen ontstaan.

Huidbarrière ondersteunen

In het ziekenhuis wordt bij de drogere huid die schilfertjes en irritaties vertoont vaak een vette crème aangeraden. Logisch, want daarmee zou de huid gevoed blijven. Dat kan ook tot op zekere hoogte werken, maar in veel gevallen gaat dat op den duur irriteren. Door de huid op voorzichtige manier te voeden en beschermen, ondersteun je de huidbarrière.

Look good, feel better

Om de huid zo gezond mogelijk te houden, is het zaak de juiste producten te gebruiken. Ontdekken wat werkt en wat jouw huid precies nodig heeft, kan nog best lastig zijn. Want hoe kun je bijvoorbeeld zorgen dat de zuurmantel van de huid zoveel mogelijk herstelt, en hoe kun je de huid goed blijven hydrateren? Een huidspecialist kan je hierbij helpen. De stichting Look Good, Feel Better organiseert daarom gratis workshops gericht op uiterlijke verzorging bij kanker. Want dat je ziek bent, betekent niet dat je er ook ziek wilt uitzien. Positieve aandacht voor een lichaam waar ontzettend veel mee gebeurt, is zeer welkom.

De workshop

Ook ik draag hier heel graag aan bij. Normaliter duurt een workshop 2,5 uur. Gedurende de workshop kunnen de vrouwen bij meerdere specialisten terecht om te leren over opmaken, huidverzorging, haarwerken en dergelijke. In verband met de coronamaatregelen gebeurt dat nu digitaal. Gedurende drie kwartier laat ik zien hoe vrouwen met kanker hun huid goed kunnen reinigen, welke tonic ze goed kunnen gebruiken, welke crème en oogcrème geschikt is, enzovoorts.