Misschien is het niet het eerste waaraan je denkt als je erg ziek bent: uiterlijke verzorging. Maar het belang ervan mag ook niet worden onderschat. De huid is ons grootste orgaan en heeft extra zorg nodig wanneer je chemo- of bestralingsbehandelingen ondergaat. Naast de zorg om de huid gezond te houden, is het voor veel mensen bovendien prettig om even positieve aandacht voor het lichaam te hebben.

Effect op de huid

Een heftige behandeling bij kanker heeft een groot effect op het gehele lichaam. Dat ook de huid daaronder lijdt, zal niemand verbazen. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk precies? De huid bestaat uit een aantal huidlagen. In de onderste laag worden de nieuwe huidcellen geproduceerd en van daaruit naar de bovenliggende huidlagen getransporteerd. De cellen verharden en vormen zo op de buitenste laag de hoornlaag. Na verloop van tijd verlies je de oude huidcellen weer, en deze cirkel zet continu door.

Verschijnselen

Wanneer je chemotherapie ondergaat, kan de huid echter minder gemakkelijk nieuwe huidcellen aanmaken. Omdat je wel dode huidcellen blijft verliezen, wordt de huid dunner en kwetsbaarder, en in veel gevallen ook droger of juist vetter dan normaal. Ook is dit effect vaak zichtbaar. De huid oogt grauwer of in sommige gevallen wat gelig en de nagels en haren worden brozer. Maar daarnaast is er vaak sprake van jeuk en kunnen wondjes minder gemakkelijk genezen doordat de huid zich minder snel vernieuwd. Daarom is goede huidverzorging een aandachtspunt dat niet over het hoofd gezien mag worden.

Adviezen en behandelingen

Bij Beauty & Skincare Spijkenisse kun je terecht voor adviezen en behandelingen voor de huid wanneer je te maken hebt met kanker. Al voordat de bestraling of chemotherapie aanvangen, kunnen er behandelingen uitgevoerd worden om de huidklachten te beperken. Hierbij richt ik me op het verbeteren van de weerstand van de huid. Tijdens de therapieën concentreren we ons vooral op een veilige huidverzorging en het bieden van een moment van ontspanning. Na de therapie is het belangrijk te werken aan herstel.

Ook thuis verzorgen

Naast huidverzorgingsbehandelingen in de salon is het natuurlijk ook prettig om thuis het een en ander te kunnen doen voor de huid. Zo is het belangrijk om zeer milde cosmetica te gebruiken. Alcohol, parfums of zeep kunnen de huid verder irriteren of schaden. Gebruik daarom producten die mild zijn en gericht op het vasthouden van vocht. De medische producten van IK Skin Perfection kunnen bij uitstek worden ingezet voor de verschillende klachten die het gevolg kunnen zijn van een behandeling bij kanker.

Momentje voor jezelf

Heb je vragen omtrent een goede huidverzorging tijdens je behandeling tegen kanker? Of heb je behoefte aan een beetje ontspanning en rust? Je bent van harte welkom bij Beauty & Skincare Spijkenisse. Mocht het handiger zijn, kunnen we ook een (video)belafspraak inplannen. Eventueel kunnen producten gratis thuis worden bezorgd. Want iedereen verdient een momentje voor zichzelf om de huid goed te verzorgen, maar zeker wanneer je ziek bent.