Jij hebt iets wonderlijks gedaan tijdens je zwangerschap. Met jouw lijf heb je een volledig mensje gegroeid. Voetjes, handjes en een minuscuul neusje: alles zit erop en eraan. Na de geboorte maak je kennis met je kindje, maar ook met jouw nieuwe lijf. Zo ondervindt je dat je borsten een transformatie hebben ondergaan. Hoe zorg je voor gezonde borsten na de zwangerschap?

Waarom veranderen borsten?

Waar je eerder meer elasticiteit ervoer, is nu plaatsgemaakt voor losser weefsel. Je hebt mogelijk een andere cupmaat, een andere kleur tepelhof of striae ontwikkelt. De oorzaak voor veranderende borsten door zwangerschap is de aanmaak van de hormonen oestrogeen, progesteron en hCG. De borsten bereiden zich voor op een melkproductie. De toestroom van lymfevocht en een verhoogde doorbloeding zorgen voor spanning op de borsten. Hierdoor raakt het bindweefsel opgerekt, en lijkt het na de zwangerschap en/of borstvoeding te gaan hangen.

Schoonheid van binnenuit

Natuurlijk wil iedere vrouw mooi uitziende borsten. Maar het belang van gezonde borsten is vele malen groter. Het bindweefsel is namelijk fundamenteel voor de gezondheid van de rest van de borst. Een manier om de borstgezondheid na zwangerschap te bevorderen, is met behulp van een manuele lymfedrainage.

Manuele lymfedrainage

Een manuele lymfedrainage is een massagetechniek die verschillende voordelen met zich meebrengt. Zo vermindert het de kans op ontstekingen en verhelpt het klachten zoals gevoelige borsten, verhardingen en cysten. Daarnaast kunnen drukklachten veroorzaakt door littekens na een operatie verholpen worden. Ook kan een manuele lymfedrainage preventief worden toegepast. Bijvoorbeeld als voorbereiding op je zwangerschap en de borstvoeding.

Liefde en zorg

Ik verklap het geheim direct: je borsten zullen nooit meer teruggaan naar hun huidige staat. En maar goed ook! Ze zijn een blijvende herinnering van een prachtige fase, en verdienen extra veel liefde en zorg na de zwangerschap. Met behulp van manuele lymfedrainage zorg ik ervoor dat de gezondheid van je borsten verbetert. Wil je meer weten? Neem gerust contact op voor meer informatie over borstgezondheid.

Wist-je-datjes over borstgezondheid na zwangerschap

Wist je dat…

  1. …slappere borsten niet worden veroorzaakt door borstvoeding? Ook bij vrouwen die kort of geen borstvoeding hebben gegeven, raakt het bindweefsel opgerekt tijdens de zwangerschap.
  2. …de stevigheid van je borsten vanzelf weer wat toeneemt? Er ontwikkelt zich namelijk nieuw vetweefsel in de borst. Ook kun je de stevigheid iets bevorderen door borstspieroefeningen te doen.
  3. …een vrouw die borstvoeding heeft gegeven minder kans heeft om borstkanker te krijgen? Hoe langer een vrouw borstvoeding geeft, hoe kleiner de kans is. Volgens experts kan een vrouw na 12 maanden borstvoeding te hebben gegeven, 4% minder kans hebben op borstkanker.