Wanneer je te maken krijgt met chemotherapie komt er veel op je af. Hoe je eruitziet zal niet iets zijn waar je jezelf direct druk over zal maken. Veel mensen die tegen kanker behandeld worden, krijgen te maken met huidproblemen, zeker 2 van de 3 patiënten. Bij Beauty & Skincare Spijkenisse help ik mensen bij uiteenlopende huidklachten. Maar in het bijzonder ben ik gespecialiseerd is in het behandelen van de huid tijdens kankerbehandelingen. Ik sta graag voor je klaar.

Welke invloed heeft chemotherapie op je huid?

Chemotherapie heeft niet alleen invloed op de kankercellen, het vraagt veel van je lichaam. Aan de behandelingen zitten veel bijwerkingen. Veel andere cellen dan de kankercellen raken ook beschadigd. De behandeling zorgt er zo ook voor dat de huidcellen aangetast worden. Hierdoor heeft een chemotherapiebehandeling ook gevolgen voor je huid. Gelukkig kun je veel doen om je huid ook tijdens de behandeling aandacht te blijven geven.

Waar krijg je last van?

Een van de meest voorkomende gevolgen van chemotherapie voor je huid is dat deze erg droog wordt. Het is daarom goed om je huid voldoende te blijven hydrateren. Een ander gevolg is alleen dat je huid erg gevoelig wordt. Je kunt dus sneller dan normaal last krijgen van irritatie en roodheid. Andere problemen die vaak voorkomen, zijn:

  • dunne huid
  • vette huid
  • huidpigmentatie
  • haarverlies
  • problemen met je nagels
  • huidirritatie
  • verkleuring

Bescherm je huid tegen de zon

Ook wordt je huid tijdens een behandeling voor kanker gevoeliger voor de zon. Het is erg belangrijk om zonnebrandcrème te smeren met een spf-factor van 30 of 50. Het beste is ook hier om een mild product te kiezen voor een gevoelige huid. Het advies om zonnebrand te gebruiken geldt overigens niet alleen voor een zonnige zomer; ook in de winter schijnt de zon op je huid en kan er beschadiging optreden.

Hoe kun je huidproblemen tegengaan?

Er zijn een aantal andere dingen die je thuis kunt proberen om de huidproblemen te verminderen. Deze zijn:

  • Zorg voor een zachte verzorging van de huid. Je huid wordt van de behandeling overgevoelig en kan niet veel hebben. Gebruik milde producten en breng deze zacht aan
  • Dep de huid droog na het wassen, ga niet wrijven
  • Gebruik geen producten waar mogelijk schadelijke stoffen in zitten, zoals zeep, alcohol of parfum

Houd je huid in goede conditie

Beauty & Skincare Spijkenisse is gespecialiseerd in het verzorgen van de huid voor, tijdens en na een kankerbehandeling. Er zijn een aantal producten beschikbaar die goed geschikt zijn om te gebruiken tijdens en na een behandeling voor kanker. Afhankelijk van de behandeling zijn er verschillende gevolgen voor de huid, en de behandeling verschilt dus ook per persoon. Beauty & Skincare Spijkenisse biedt de Medical Collection aan van IK Skin Perfection, met producten die oplossingen bieden voor de verschillende huidproblemen. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik bij een behandeltraject tegen kanker. De producten hebben geen neveneffecten op de huid en voldoen aan strenge richtlijnen. Lees verder over hoe ik kan ondersteunen met huidverzorging tijdens een kankerbehandeling!