5 fabels over hormonale acne bij volwassen vrouwen

Alhoewel de leeftijd voor jeugdpuistjes al lang achter ons ligt, spotten we op latere leeftijd ook regelmatig hier of daar een pukkeltje op ons gezicht. Bij sommige vrouwen gaat dat echter een flinke stap verder: zij hebben last van hormonale acne. Moet je dat op dezelfde manier behandelen als die puistjes van eerder? En gaat het dan vanzelf weer over? Er bestaan de nodige fabels over en daarom zetten wij die voor jou op een rijtje.
Fabel 1: Hormonale acne is hetzelfde als die jeugdpuistjes van vroeger
Alhoewel die jeugdpuistjes waar je voorheen last van had natuurlijk ook veroorzaakt werden door hormonen, kent het toch een heel ander verloop. Die puistjes gingen uiteindelijk over tegen de tijd dat je 20-25 jaar was. Maar hormonale acne bij vrouwen is een heel ander én hardnekkig probleem. Je hormonen zijn in de war. De aandoening zit in het feit dat je lichaam te weinig oestrogeen en te veel testosteron produceert. Testosteron stimuleert de aanmaak van talg en bacteriën vinden het heerlijk om daar in te gaan zitten.
Fabel 2: Het is dus altijd blijvend
Zo stellig kun je dat niet zeggen. Je hormonen kunnen ook tijdelijk ‘in de war’ zijn. Sommige vrouwen krijgen bijvoorbeeld tijdens hun zwangerschap last van hormonale acne. Hetzelfde zie je nog weleens gebeuren bij een behandeling met chemo. Maar de aandoening verdwijnt dan weer zodra de bevalling achter de rug is of na afloop van de chemotherapie.
Fabel 3: Bij deze aandoening moet je producten tegen een vette huid gebruiken
Nee! Dat moet je beslist niet doen! Eigenlijk werkt dat altijd averechts. Jouw huid heeft een heel andere en specifieke verzorging nodig. Die verzorging is voor iedereen weer anders en daarom heb je advies nodig van een specialist. Kom dus altijd even langs in de salon om daar wat meer informatie over te krijgen.
Fabel 4: Met het juiste dieet zijn die pukkeltjes snel verleden tijd
Helaas, was het maar zo simpel. Hoewel hormonale acne voornamelijk wordt veroorzaakt door interne factoren, kunnen sommige externe factoren – zoals stress, slaapgebrek en voeding – de aandoening wel verergeren. Daarom is het beslist belangrijk om gezond en verantwoord te eten en dit eventueel aan te vullen met supplementen, maar de acne zal er nooit helemaal door overgaan.
Fabel 5: Met de juiste verzorging gaat de aandoening over
Nee, het gaat niet over, want die hormonen heb je nu eenmaal, dus daar valt niet zo veel aan te veranderen. Maar met een goede verzorging kun je de gevolgen van hormonale acne wel tot een minimum beperken. En om dat onder controle te houden, moet je blijven doorgaan met de behandelingen. Afhankelijk van jouw huidtype bereik je dat onder meer met de juiste reinigings- en verzorgingsproducten. Daarnaast pas ik ook vaak manuele lymfedrainage toe, zodat afvalstoffen gemakkelijker en sneller worden afgevoerd.
Blijf er niet mee doorlopen
Herken jij jezelf in deze klachten? Loop er dan niet langer mee rond. Ga ook niet zelf aan de slag met allerlei middeltjes, want de kans bestaat dat je het daarmee erger maakt. Neem vooral contact op, zodat ik met jouw huid aan de slag kan!