Ineens verschijnen ze op je handen, je gezicht en je decolleté: pigmentvlekken. Dit zijn verkleuringen van je huid omdat zich daar pigment heeft opgehoopt. Ze worden ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd en meestal als ontsierend ervaren. Hoe kom je daar nu ineens aan en, misschien nog wel belangrijker, hoe kom je er vanaf?

Bescherming tegen uv-straling

Pigmentcellen bevinden zich in de onderste laag van je opperhuid. Ze hebben een belangrijke functie. Ze beschermen je huid tegen uv-straling van de zon(nebank). Zodra die straling op je huid komt, maken je pigmentcellen het stofje melanine aan. Dat stofje geeft je huid dat vaak zo gewenste bruine kleurtje. Als dat niet zou gebeuren, zou het DNA in je huid sneller beschadigen, waardoor er eerder huidkanker kan ontstaan. Een overdosis aan uv-straling kan de pigmentcellen echter wel ontregelen, waardoor er verkleuringen van je huid ontstaan. Dat is overigens niet altijd meteen te zien. Zonschade die in je jeugd is ontstaan, kan zich pas jaren later openbaren in de vorm van pigmentvlekken. De beste remedie tegen deze vlekken is dan ook om van jongs af aan het hele jaar door de volle zon te mijden en een crème met een hoge SPF te gebruiken.

Meer oorzaken

Pigmentvlekken kunnen overigens ook een andere oorzaak hebben, zoals:

  • hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of de menopauze
  • gebruik van bepaalde medicijnen
  • ontstekingen
  • huidletsel
  • genetische aanleg

Foutje in DNA

Omdat er een fout in je DNA-cellen is ontstaan, zijn pigmentcellen heel moeilijk weg te krijgen. Ik weet dat behandelingen met een laser of intensieve peelings je soms anders willen laten doen geloven. Mijn ervaring is dat dit goede oplossingen lijken, maar dat het effect maar tijdelijk is. Zodra je weer in de zon komt, worden de vlekken weer geactiveerd. Daarom werk ik daar zelf nooit mee. Dat komt mede omdat ik in mijn praktijk té vaak cliënten heb gezien bij wie hun huid daardoor vrijwel niks meer kan verdragen. Hun huid is zó overbelast door deze agressieve behandelingen, dat de pigmentvlekken dan misschien wel verdwenen zijn, maar dat er een ander huidprobleem voor in de plaats is gekomen.

Behandeling pigmentvlekken

Om pigmentvlekken te behandelen, werk ik in mijn praktijk met de Dr. Platon. Dit is een apparaatje dat plasma genereert in de huid. Plasma vermindert de overproductie van melanine in je huid. De behandeling is veilig en absoluut pijnloos. Verder behandel ik met niet-agressieve peelings en producten die verlichtend werken. Ik zorg ervoor dat de doorbloeding wordt gestimuleerd en de hoornlaag van je huid dun blijft, waardoor deze gezonder en stralender oogt en verkleuringen van je huid minder opvalt.

Maak een afspraak

Houd je huid gezond en ga nooit naar buiten zonder deze goed te beschermen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Heb je ondanks dat advies toch pigmentvlekken? Maak dan gerust een afspraak. Zie ik je snel?